Club A "on the move": Werk Claus en Kaan Haarlem

donderdag 25 februari 2016   16:00   -   19:00  

Jaap Graeber, ex-Claus en Kaan, nu PLAN, leidt ons op donderdag 25 februari rond langs het werk van Claus en Kaan op het Raaksterrein.
Na de excursie volgt een borrel in de naastgelegen Jopenkerk. Vanaf 17.30u. We zullen daar als Kringbestuur onze plannen voor 2016 uit de doeken doen.

Over de herontwikkeling van het Raaksgebied:

In 1998 leverden 4 projectontwikkelaars hun visie in op het Raaksgebied. De gemeente Haarlem koos voor het plan van Amvest/Dura/MAB Development Nederland: "De Salon en Stadshoven". Karakteristiek voor dit plan zijn een fijnmazige stadsplattegrond met een nieuw plein en een directe aantakking op de Gedempte Oude Gracht via een nieuwe straat parallel aan de Raaks.

Het plan onderscheidt zich door een gemengd binnenstadsmilieu, met wonen, grote winkels, bioscoop, uitgaan en horeca. In deze visie stond de beeldbepalende bioscoop op de hoek van de Raaks/Zijlvest centraal. De gemeenteraad koos voor dit plan omdat het een grote ondergrondse parkeergarage heeft, veel economische mogelijkheden biedt en het plan de fijnmazigheid van het stratenpatroon in Haarlem versterkt.

Deze keuze betekende ook de sloop van het Frans Halscollege (HBS-A), de kerk ‘de Hoeksteen’ en de huidige bovengrondse parkeergarage. De transformatieplannen voorn het gebied leverde dan ook de nodige tegenstand onder de bevolking op.

Vier bureaus hebben delen van het gebied ontworpen: Bolles en Wilson, Claus en Kaan, Crepain Binst en Kraaijvanger Urbis.

Tijdens de excursie ligt de nadruk op de vier gebouwen van de hand van Claus en Kaan:

  • Dumont - woningen in oude HBS
  • Lakenhof - 33 woningen: sommige appartementen zijn slechts 3.75 breed maar de woonkamer is altijd 7,50 breed. De woningen liggen als puzzelstukken in elkaar; de woning die smal begint heeft een woonkamer op de eerste verdieping en vice versa.
  • Palazzo - 8 appartementen in een "Haarlemse variant" van een alzijdig palazzo, dat aan alle kanten interessant is. Opvallend zijn de welvende zijmuren en het bijzondere metselverband, waarbij steen en voeg even dik lijken. Dit draagt bij aan de elegante uitstraling van het gebouw, net als het in steen gehouwen tableau boven de entree.

Om aan te melden bij evenementen dient u in te loggen.

Rikjan Scholten
Rikjan
Scholten
Bureau Fraai
 
Wilco van Oosten
Wilco
van Oosten
Inbo Amsterdam
 

Details

Start:
donderdag 25 februari 2016 16:00u
Einde:
donderdag 25 februari 2016 19:00u
Soort:

Organisatie door:

Organisatie door:
Rikjan Scholten
Bedrijf:
Bureau Fraai

Locatie

Naam:
Jopenkerk
Adres:
jopenkerk haarlem, Haarlem

(Voor ingang Jopenkerk)

+ Google Map